- Het risico van een onhoudbare, snelle stijging van aandelenkoersen is groter geworden voor de Amerikaanse beurs.
- Dat stelt beursveteraan Ed Yardeni, naar aanleiding van het besluit van de Amerikaanse centrale bank om de beleidsrente fors te verlagen.
- Yardeni vindt dat de Federal Reserve hiermee grote risico’s neemt.
- Lees ook: Beurzen zetten vol in op rentesteun van centrale banken om economie aan te jagen.
Volgens de bekende Amerikaanse beursstrateeg Ed Yardeni lopen aandelen het risico op een zogenoemde melt-up, een extreme koersstijging die losstaat van de onderliggende bedrijfsfundamenten. Een dergelijke sprong omhoog brengt ook risico’s mee van een zware correctie daarna. Ofwel een beurscrash.
Volgens Yardeni is dit risico toegenomen door de forse renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank, die afgelopen week werd doorgevoerd.
Amerikaanse aandelenbeurzen bereikten afgelopen week nieuwe records. Dit heeft ook de kans op een zogenoemde melt-up vergroot. Hierbij kan een onhoudbare situatie ontstaan.
In een gesprek met persbureau Bloomberg wees Yardeni er deze week op dat de kans op een meltdown, ofwel een beurscrash, na een extra stijging is verhoogd van 20 procent naar 30 procent. Hij voorspelde eerder dat zo’n zeepbel zou kunnen barsten en eindigen in een snelle daling van de aandelenkoersen, vergelijkbaar met de internetzeepbel enkele decennia geleden.
“Ik acht de kans op een melt-up zoals in de jaren negentig groter dan eerst” zei Yardeni. “Ik denk dat de Federal Reserve door het verlagen van de rente met een half procentpunt en door aan te geven dat ze daarmee door willen gaan, het risico loopt op een oververhitting van de economie. Die doet het namelijk best goed".
De renteverlagingen van de Federal Reserve zijn bedoeld om de Amerikaanse economie ondersteunen, maar volgens Yardeni is dat niet echt nodig. Hij wijst op de kracht van de arbeidsmarkt en de algemene economische activiteit. Het aantal aanvragen voor nieuwe werkloosheidsuitkeringen daalde afgelopen week, met slechts 219.000 Amerikanen die een werkloosheidsuitkering aanvroegen, volgens het Labor Department. Het werkloosheidscijfer is dit jaar licht gestegen, maar is met 4,2 procent nog steeds laag.
Ondertussen zal de Amerikaanse economie in het derde kwartaal naar verwachting met 2,9 procent groeien, volgens de laatste GDPNow-gegevens van de Atlanta Fed, ongeveer hetzelfde tempo als in het voorgaande kwartaal.
Inflatie is nog steeds een risico
En hoewel de inflatie is afgekoeld ten opzichte van de pieken van enkele jaren geleden, is het nog steeds een risico, merkt Yardeni op tegenover Bloomberg. Zijn waarschuwing sluit aan bij commentaren van andere analisten, die hebben opgemerkt dat stijgende schuldniveaus, geopolitieke spanningen en andere druk uiteindelijk een opleving van inflatie kunnen veroorzaken.
Fed-gouverneur Michelle Bowman, het enige FOMC-lid dat het niet eens was met de renteverlaging van afgelopen week, zei dat ze bang was dat de markten de beleidsmaatregel zouden interpreteren als een voorbarige overwinning op de inflatie. De centrale bankiers hebben hun inflatiedoelstelling van 2 procent nog niet bereikt, voegde ze eraan toe. Ze drong er bij de beleidsmakers op aan om voorzichtig te zijn met het verlagen van de rente.
“Als de economie oververhit raakt en de centrale bank een zeepbel op de aandelenmarkt creëert, ja, dan zorgen ze voor problemen”, aldus Yardeni. “Ik maak me zorgen dat ze gewoon volledig negeren wat er voor ons ligt, namelijk presidentsverkiezingen, en dat een van beide kandidaten een beleid gaat voeren dat waarschijnlijk inflatoir zal zijn en het tekort weer zal vergroten.”